Kapitel 5

Börja tjäna pengar på affiliate 

När du så äntligen har publicerat din hemsida på webben och arbetat med texten, byggt hemsida, gjort din sökmotoroptimering och fått ut sin sajt online är det dags att söka affiliateannonsörer till din hemsida och börja tjäna pengar.

Det är genom affiliateannonsörer som du kommer att tjäna dina pengar på att antingen generera en försäljning, generera leads eller klick till annonsören via din hemsida. 

Att tjäna pengar genom att vara affiliate är mycket effektivt och enkelt. Detta eftersom att du slipper allt krångel med att producera varor, lagerhålla varor, hantera kunder, ta ekonomisk risk och agera försäljare med butik. Du slipper även all form av ekonomiarbete i och med att detta hanteras av affiliatenätverket. Det enda du behöver göra är att marknadsföra produkten genom att “klistra in” en länk eller ta in en bildannons (banner) på din hemsida, därefter kan du börja tjäna pengar. Det kan faktiskt inte bli enklare än så att skapa en passiv och automatiserad inkomst.

Självfallet behöver du inte inneha ett företag för detta, utan kan genom affiliatenätverket begära ut lön som en vanlig arbetstagare. Utbetalningar sköts ofta helt automatiskt månadsvis och du kan följa din hemsidas försäljningar och intäkter i realtid online.

När det gäller avkastningen är det vanligast är att man erhåller en provision på orderbeloppet vid de fall man arbetar med att annonsera fysiska produkter. Andra vanliga ersättningsformer är fast provision vid ett “lead”. Ett lead kan enklast uttryckas med att kunden utför något som annonsören vill att kunden skall utföra på deras hemsida. Det kan handla om att ansöka om lån, att skriva upp sitt telefonnummer eller anmäla intresse för att sälja sin bil. Ofta handlar ett lead om att få in kunduppgifter. 

Det är inte vanligt, men det händer även att man kan få betalt för ett klick på en annons eller länk. Det vill säga att du direkt får en betalning för varje klick som genomförs på en länk eller banner på din hemsida. Google AdSense är ett sådant typ av annonssystem där du enbart får betalt för klick.

Gå med i affiliatenätverk

När din hemsida är färdig och du känner att du vill komma igång med annonsering på hemsidan är det dags att gå med i ett eller flera affiliatenätverk och anmäla din hemsida hos dessa nätverk. 

Ett affiliatenätverk är ett företag som fungerar som mellanhand mellan annonsörer och hemsideägare. Affiliatenätverket låter dig hitta passande annonsörer för din hemsida och sköter hanteringen av hela annonseringsprocessen. Det är även hos affiliatenätverket som du hittar annonserna och villkoren för annonsering. 

Jag rekommenderar dig att du går med i de tre till fyra största svenska nätverken, och jag kommer att ge dig information om dessa senare i kapitlet. Att gå med i dessa är självfallet helt gratis! Har du tidigare ingen erfarenhet av affiliatenätverk så rekommenderar jag att du går in hos de nätverk som jag kommer att rekommendera dig och blir medlem, samt läser på lite på deras hemsidor om vad de gör samt tar dig tid att sitta ner någon timme och kika runt på deras hemsidor och hur det fungerar. 

Du kommer snabbt att förstå hur du skall gå tillväga och de innehar alla mycket bra support om du har frågor. 

Nedan följer en lista på de affiliatenätverken jag kan rekommendera, eftersom det är dessa som jag främst har arbetat med. Det är självfallet inget som helst fel på många av de andra nätverken som finns att bli medlem hos, men dessa nätverk är mina personliga favoriter. 

Adtraction 

Adtraction är ett affiliatenätverk med hundratals annonsörer att tillgå för dig som sajtägare. Man innehar ett brett register av annonsörer och företag inom olika segment och är en mycket seriös och väletablerad aktör på den svenska marknaden. Här finner du annonsörer från såväl stora svenska företag som mindre butiker online. Enkelt att förstå sig på och bra support om det uppstår problem!

Adrecord

Adrecord har kommit att bli en av de mest omtalade affiliatenätverken i Sverige de senaste åren. Man innehar en mängd olika annonsörer och är ett mycket populärt affiliatenätverk bland personer som arbetar med just affiliate. Det är självfallet gratis att bli medlem och du kan komma igång mycket fort med att annonsera.

Tradetracker

Hos Tradetracker kommer du att kunna hitta annonsörer från ett flertalet branscher och företag. Att bli medlem går snabbt och är även här givetvis helt gratis. En mycket bra support och snabba utbetalningar. Etablerat och seriöst nätverk som jag arbetat med i många år.

Double

Double är ett affiliatenätverk som varit med länge i branschen. Seriöst och nytänkande nätverk som innehar en mängd företag som söker sajtägare att presentera sina annonser på. Du blir medlem snabbt och enkelt!

Välja annonsörer till hemsidan

När du blivit medlem i några affiliatenätverk och anmält din hemsida hos dem kan du börja söka efter annonsörer som du vill skall synas på din hemsida. Du hittar dessa annonsörer hos affiliatenätverket.

Det första du bör göra när du väljer vilka annonsörer du vill arbeta med är självfallet att ta reda på om denna annonsör passar in att marknadsföra på just din hemsida. Arbetar man med att marknadsföra varor och tjänster via just affiliate är det oerhört viktigt att annonsören har stark relevans med det din hemsida faktiskt handlar om. 

Har du till exempel skapat en hemsida som är en reseguide om Rumänien bör du självfallet hitta annonsörer som har koppling till flyg och hotellbranschen. Du kan då enkelt skapa länkar som går till resebyråer och hotell i Rumänien. Din marknadsföring blir helt enkelt relevant för besökaren på din hemsida. 

Välj ut en eller flera annonsörer med relevans till vad din sajt handlar om och lägg ut dessa annonser på din sajt för att börja tjäna pengar.

Googles annonsprogram AdSense

AdSense är Googles egna annonseringsprogram för dig som äger en hemsida och vill visa annonser från Googles annonssystem. Du får betalt för varje klick som genereras och betalningen kan vara från några ören per klick till 70-90 kronor för ett enda klick, beroende på annons och värde för annonsören. 

AdSense är ett mycket populärt verktyg för att kunna tjäna pengar online och levererar kvalitativa och relevanta annonser helt automatiskt. Det enda du behöver göra är att klistra in din AdSense kod på din hemsida så sköter Google resten. AdSense läser av din hemsida och utvärderar automatiskt vilka annonser som bör visas på sidan för att kunna generera pengar och relevans till besökaren.

När du har byggt en hemsida som du är nöjd med ansöker du om att få bli medlem i AdSense och nyttja systemet. Tänk på att du måste äga en kvalitativ hemsida med ett eget domännamn för att kunna ta del av AdSense. 

Sammanfattning affiliate

När du vill börja tjäna pengar på din hemsida är det dags att bli medlem i ett antal affiliatenätverk och ansöka om att bli affiliate till de annonsörer man vill inneha på sin hemsida. Här är det främst viktigt att tänka på att hitta annonsörer med tjänster eller produkter som starkt korrelerar med det din hemsida handlar om. Att hitta rätt annonsör är det viktiga arbetet med affiliate och styr hur mycket du kan tjäna. När du väl lagt upp annonser och din sida tar in besökare kommer du börja tjäna pengar passivt. Du bör även ansöka om att få ta del av Googles egna annonssystem AdSense för att kunna generera pengar även den vägen. AdSense är ett kraftfullt och enkelt sätt att få in passande annonser på din hemsida och tjäna pengar på klick.

Till kapitel 6