Kapitel 1

En kort bakgrund och viktiga insikter

För att du lite bättre skall kunna förstå vad denna business i realiteten handlar om och för att öka ditt medvetande om att skapa passiva inkomster med hjälp av affiliate och internet, vill jag ge dig en kort historisk bakgrund till hur och varför jag började arbeta med att bygga en passiv inkomst, samt hur det har hjälpt mig och min familj, samt andra människor.

För ungefär 10 år sedan arbetade jag inom en statlig myndighet, i synnerhet med säkerhetsfrågor och brottslighet. Mitt arbete var förlagt till såväl vardagar som helger, kvällar och i övrigt underliga arbetstider då folk är lediga, som till exempel nyårsafton. Min nuvarande fru och jag levde ett liv som folk gör mest när man är utan barn och relativt unga. Jag tjänade ganska bra pengar, men kände att jag aldrig kunde vara ledig eller hade någon större frihet i vardagen. Jag var ständigt trött, orkeslös och mådde i allmänhet psykiskt dåligt. Jag gick upp 05.00 och kom hem 19.00 för att kasta i mig mat och sova. Det var allt! När jag sedan var ledig någon dag mitt i veckan, eller om man hade tur och var ledig på en helg, ja då var man på tok för trött och sliten för att orka göra något. Då handlade allt om att vila upp sig inför en ny arbetsvecka.

Min fru och jag började så småningom att tänka på att skaffa barn och skapa ett riktigt familjeliv tillsammans, och då förstod jag att jag inte skulle kunna arbeta kvar på det jobb jag hade. Jag kunde ju inte vara borta hela dagarna, helger, kvällar, julafton och andra viktiga dagar då jag hade en familj att sköta. Jag blev helt enkelt tvungen till att hitta på något nytt försörja mig på.

Innan jag hade börjat på mitt dåvarande arbete inom den statliga myndigheten, hade jag tidigare experimenterat lite med att bygga hemsidor och lägga upp annonser för att tjäna pengar. Jag hade till och med drivit ett litet företag inom detta, men aldrig lyckats tjäna några pengar. Det var i princip bara så att det räckte till utgifterna och inte ens det, jag gick i ärlighetens namn back på mitt företag! De kostnader som uppstod för att äga hemsidor, köpa reklam och hantera företaget blev betydligt större än inkomsterna. Jag la ner allt. Jag tänkte då uppgivet att det inte går att tjäna pengar på internet, det var en omöjlighet för oss vanliga dödliga (läs arbetare) och bara något som de med mycket kapital kunde göra. Jag hade fel!

Men när jag nu stod där utan något arbete och funderade på vad jag nu skulle göra när jag sagt upp mig (ja, jag gjorde det innan jag skaffade en ny inkomst eller nytt arbete) så gick mina tankar till att försöka att tjäna pengar på internet igen. På något sätt hade jag inte givit upp den tanken och dessutom hade jag en ny plan.

På kvällarna smider jag nya planer

Min nya affärsidé var enkel och konkret, kanske lite udda, men uppenbarligen bärande. Det var faktiskt några inom branschen som skrattade lite hånfullt åt min idé, men det gör dom inte längre. Jag kallade mitt nya lilla projekt för “Passiv Affiliate” med målet att uppnå en trygg och säker passiv inkomst över tid. Detta genom att två viktiga parametrar skulle uppfyllas.

  1. Den första parametern var att bygga upp ett antal hemsidor med mycket kvalitativt textinnehåll (content) inom olika ämnesområden, som genom affiliate skulle kunna generera återkommande och passiva intäkter månadsvis över en längre tid.
  2. Den andra parametern i upplägget, var att eliminera kostnader för att driva och äga hemsidorna. Målet var alltså att inneha extremt låga omkostnader för att driva sajterna och businessen. Helst inga kostnader alls!

Ur detta började så mitt lilla projekt att ta form, med att bygga en "portfölj" med ett antal hemsidor som kunde generera passiva intäkter i många år framöver genom affiliateannonser och annonser från Googles egna annonssystem AdSense. Detta utan att jag skulle inneha några som helst omkostnader.

30 hemsidor på 30 dagar

Jag gav mig själv en månad (30) dagar för att skriva texter som skulle kunna publiceras på 30 olika hemsidor. Texterna tog i snitt en halv dag att skriva med ett snitt på ungefär 2000 ord, hemsidan en halv dag att färdigställa, samt ansöka om affiliateprogram och annonser som skulle synas på sidan, sedan var allt klart! En helt färdig och användbar hemsida var på det sättet klar inom en dag och redo att dra in passivt kapital. På endast en arbetsdag hade jag således skapat min första sida som skulle kunna generera pengar, dygnet runt och året runt, även när jag sover eller är ledig. Helst sover! Det är alltid lika roligt att gå upp på morgonen och se att man tjänat mer pengar på att ligga och sova än på att vara vaken och arbeta.

Jag hade även lyckats med bedriften att totalt eliminera kostnader för att äga och driva hemsidorna, eftersom jag i början av projektet valde att lägga ut mina texter (mitt content) på gratis hemsideverktyg såsom Weebly.com. Blogger.com och Wix.com, tjänster som är helt gratis att använda och publicera hemsidor på. Jag hade nu startat en business helt utan omkostnader och med möjlighet till passiva intäkter, jag kunde bara gå med vinst!

Efter 30 dagar hade jag således byggt upp 30 unika hemsidor med kvalitativt innehåll i textformat. Sidorna handlade om allt ifrån hur man lånar pengar till en kontantinsats, till vad man bör tänka på då man försäkrar sin hund. Mina hemsidor hade olika teman och skapade framförallt ett värde för läsaren. Mina texter var kvalitativa och kunde lösa ett problem eller förmedla information som besökaren på hemsidan önskade att få. På hemsidan hade jag även lagt in relevanta annonser som kunde appellera till besöksgruppen på sidan, och på ett bra sätt leda till köp av tjänster hos företagen jag marknadsförde.

Jag väntade därefter tålmodigt på att de första pengarna skulle börja genereras. Efter ungefär 40 dagar som sidorna hade publicerats började så de första pengarna att komma in från några av sajterna. Mina hemsidor fick med tiden allt fler personer som länkade till dem från andra sajter, bloggar och i sociala medier. Man använde ibland även mina texter som källa och hänvisade till mina hemsidor där texterna låg och på det sättet syntes mina hemsidor mer och blev bättre sökbara i sökmotorer som Google och Bing, vilket är en central del för att lyckas i denna businessen. Du kommer att få läsa betydligt mer om att synas i Google och andra sökmotorer senare i boken, eftersom detta är en springande punkt för att lyckas. Syns inte din sida i sökresultaten hos Google kommer du inte kunna tjäna pengar helt enkelt.

Ungefär 6 månader efter det att jag hade byggt upp mina 30 sajter drog dem tillsammans in ca 5.000 SEK varje månad via affiliateannonser och Googles egna annonsprogram AdSense. Av dessa 30 hemsidor var det fem stycken som stod för 80% av intäkterna. Jag blev då införstådd med att man måste prova sig fram för att hitta rätt och inte räkna med att alla hemsidor man driver kommer att kunna generera kapital, man måste våga prova sig fram med flera sidor!

Jag hade alltså på 30 dagar lyckats med att bygga upp ett passivt inkomstflöde som i snitt skulle generera mig 60.000 SEK årligen, helt passivt och utan omkostnader!

Det gjorde mig självfallet oerhört glad att jag hade lyckats med mitt lilla projekt och jag blev nyfiken på att lära mig mer om att skapa textmaterial som säljer och marknadsföring överlag. Jag valde att lägga ett helt år på att läsa all form av information jag kom över som handlade om affiliate, sökmotorer, hur man skriver säljande texter och jag läste så klart väldigt mycket om passiva inkomster.

Efter att jag hade fortsatt med att utbilda mig mer inom ämnet och bygga sajter i ungefär ett års tid, så föddes mitt första barn och jag valde att avsluta mitt lilla projekt för att kunna vara förälder på heltid. Nu tjänade jag genom passiva inkomster ungefär en medellön varje månad på de sajter jag hade byggt upp. Jag kände dock att jag hade fått svårare att skriva bra texter, eftersom mina kunskaper hade började sina inom de ämnen som jag hade kunskaper i och kunde skriva om, även därav valde jag att avsulta projektet. Jag hade byggt över 100 inkomstbringande sajter.

Det är viktigt att förstå att dina texter måste vara unika och skapa värde för läsaren för att de skall vara relevanta och generera avkastning. Jag kände helt enkelt att jag inte hade så mycket mer att skriva om, just då.

Jag valde att avsluta mitt projekt "Passiv Affiliate" och har sedan dess i ungefär 10 års tid haft månatliga inkomster från de sajter som jag lyckades att bygga under projektets gång. Återigen är det viktigt att förstå att av dessa sidor jag lyckades att bygga upp, är det inte alla sajter som genererar inkomster varje månad. Vissa år avkastar dem väldigt bra och andra år mindre, ungefär som en aktie eller en fond,

I dagens läge arbetar jag mestadels som konsult åt företag inom marknadsföring och driver lite större projekt online, men jag har kvar mitt passiva system som genererar avkastning varje månad och varje år. En del av mitt arbete innebär även att hjälpa personer att komma igång med affiliate online.

Den rika företagaren som ville byta

För några år sedan blev jag uppringd av en man i medelåldern som drev ett eget företag. Han hade hört talas om mig via en affärsbekant som jag hade arbetat med i andra ärenden. En dag ringde han mig, ganska sent en kväll och på mobilen. Han berättade att han var mycket nyfiken på det affiliateprojekt som jag “enligt ryktet” hade byggt upp. Jag var självfallet ärlig och sa att jag inte tjänar så mycket pengar på min verksamhet ännu och att det verkligen inte är någon "million-dollar-business" jag råkat snubbla över. Jag förklarade vidare att jag troligen bara tjänar en liten del om året i jämförelse med det han drar in på sitt företag, så jag antog att han hade hört fel eller att han missförstått något. Varför skulle han som garanterat tjänade över 50.000 i månaden vara intresserad av mig och mitt lilla affärsprojekt?

Han sa då någonting till mig, som jag aldrig kommer att glömma (nuförtiden vet jag att det är ett citat från en av Robert Kiyosakis böcker, men det visste jag inte då.)

"Jag tjänar kanske mycket mer pengar än dig på att bära vatten. Jag bär vatten hela dagarna, men slutar jag bära vatten tjänar jag inga pengar! Du har uppfunnit en vattenledning som levererar vatten utan undantag, även då du inte bär själv. Du kan bli sjuk, ja till och med dö. Du behöver inte bära vatten själv, för din vattenledning kommer per automatik fortfarande att leverera vatten (läs kapital). Att du inte tjänar så mycket pengar spelar ingen roll, det är systemet som är värdefullt!"

Efter att han hade sagt så började det att gå upp ett ljus för mig om vad jag faktiskt hade lyckats med att åstadkomma. Det var inte storleken på inkomsten som var det viktiga för honom, det var systemet i sig som var värdefullt. Kunskapen om hur man genererar passiva intäkter och hur man bygger ett sådant system, däri fanns värdet! 

Det visade sig att han under flera års tid varit intresserad av att skapa passiva inkomster och läst en del böcker inom ämnet samt provat på en del mer eller mindre pyramidspelsliknande företagsverksamheter, men inte riktigt hittat något system att arbeta med.

Den här företagaren förklarade för mig vidare, i ett mycket ärligt samtal att han hade varit sjuk en tid och kände för att lägga ner sitt företag, eller i vilket fall som helst börja arbeta betydligt mindre. Dock var han oroad för att han skulle förlora för mycket i inkomst om han trappade ner på sitt arbete. Han berättade att han i princip bar hela firman på sina axlar, ett företag i byggindustrin med tre anställda, och att om han slutade eller trappade ner skulle affärerna gå betydligt sämre, kanske till och med avstanna helt. 

Han var sitt eget arbete, han var sin affärsidé. Slutade han att arbeta så slutade således pengar att genereras! Av denna anledningen var han intresserad av det som jag hade lyckats åstadkomma, nämligen med att generera passiva inkomster. Jag hade lyckats med att bygga ett system som genererade inkomster oavsett om jag arbetade eller låg i sängen och åt chips och kollade på Star Wars.

Jag förklarade för honom via ett e-mail några dagar senare hur jag hade gjort för att skapa passiva inkomster online. Han var relativt novis vad gäller internet och datorer, så jag beskrev mycket grundligt i detta e-mail vad jag hade gjort, i vilken ordning och hur han skulle gå tillväga för att i princip kopiera det som jag hade gjort. Jag bad honom att höra av sig till mig om han behövde hjälp, därefter blev det tyst...

Efter ungefär två månader får jag ett samtal, tidigt en lördagsmorgon, då jag fortfarande låg och sov. Jag svarade yrvaket och hörde en gladlynt röst i andra sidan av luren, det var han! "Jag har dragit in min första tusenlapp! Jag gick in på kontot idag och såg att jag faktiskt dragit in min första tusenlapp! Nu lägger jag ner hela jävla firman!" Du kan väl inte lägga ner firman för att du tjänat en tusenlapp, svarade jag lite förvånat. "Nej, kanske inte, men jag är så jävla glad, tänk att det faktiskt fungerar!" Jag frågade såklart hur många sidor han hade byggt och vad han hade skrivit för typ av text. "Sidor? Du menar sidan? Jag har bara gjort en, jag ville ju kolla att det verkligen fungerar först innan jag lägger ner nån tid på det." Ja, då är det bara fortsätta då, sa jag.

Jag kan avslöja att han fortsatte med att skriva texter och bygga hemsidor, och det gick bra, riktigt bra! 

När passiva inkomster blev min familjs räddning

En tid efter det att jag och min fru fått vår fantastiska och underbara dotter insjuknade jag i något som man närmast kan kalla för insomnia. Vi hade en relativt svår tid något år efter det att vårt barn hade kommit till värden av olika anledningar och jag sjönk djupare ner i en typ av depression, med mycket svåra sömnsvårigheter som följd och kraftig viktnedgång. Jag mådde inte bra helt enkelt. Jag hade för något år sedan avslutat mitt projekt “Passiv Affiliate” så jag fick in pengar så att vi klarade oss, men min fru var föräldraledig och fick inte många kronor från Försäkringskassan, så vi levde ändå ganska knapert. 

Jag brukade arbeta lite som konsult under tiden vi var föräldralediga, så vi fick in något mer pengar att röra oss med, nu då min fru var ledig. Med sjukdomen klarade jag dock inte av att arbeta och jag blev sjukskriven en tid. I den stunden var jag oerhört lycklig att jag två år tidigare skapat mitt system för att få in passiva intäkter. Även fast jag nu var sjuk och inte kunde arbeta, så fick jag in pengar varje månad från mitt system. Hade jag inte fått det, hade vi inte klarat oss. Att leva på sjukpenning och föräldrapenning hade fått oss att behöva flytta från hus och hem och bosätta oss i tält. Tryggheten man får i att äga ett system som genererar passiva inkomster även om man ej arbetar är en trygghet som är obetalbar.           

Därför vill jag att du skapar passiva inkomster

Jag är övertygad om att de flesta människor som har ett vanligt arbete kan ha nytta i att tjäna några tusen extra varje månad. Det kan vara skillnaden på frihet, friskhet och överlevnad faktiskt. Tjänar du 25.000 i månaden på ditt vanliga arbete, skulle det väl inte sitta helt fel med 15.000 extra i form av passiva inkomster som du inte behöver arbeta nämnvärt för? 

Mitt system bygger inte på att du skall bli stormrik eller säga upp dig från ditt arbete, om du inte vill såklart! Mitt system bygger på sunt förnuft och en möjlighet att skapa sig en rejäl extra inkomst passivt varje månad. Det är dock viktigt att tillägga att fortsätter du bygga ut ditt system och lägga ner mer tid på det kan du du i princip tjäna hur mycket som helst. Allt handlar om vilja, engagemang och kunskap. 

Sammanfattning av passiva inkomster

Jag vill framför allt att du skapar passiva inkomster för att det kommer att kunna hjälpa dig att leva ett friare liv, hjälpa dig om du blir sjuk och fungera som en försäkring om du dör. Pengarna rullar fortfarande in till din familj, och du har plötsligt skapat världens bästa livförsäkring!

I nästa kapitel kommer vi att komma in på hur du skriver en text, skapar content och vad du skall göra konkret för att starta din egen business. Nu kör vi!

Till kapitel 2